تاسیسات ساختمان : آشنایی با 3 مورد از مهمترین انواع تاسیسات-رادیاتور پارس

تاسیسات مکانیکی ساختمان شامل تاسیسات بهداشتی، سیستم های گرمایشی و سرمایشی، تهویه مطبوع، گازرسانی، آتش نشانی، سونا، استخر، جکوزی، آسانسور، پله برقی، آبنما و فواره می شود. متاسفانه بواسطه هزینه پایین انرژی در کشور، به این مهم آنگونه که شایسته است، پرداخته نمی‌شود. مهندسان دست اندرکار در ساختمان اعم از مهندسین معمار، عمران، مکانیک و برق به عنوان مهمترین عوامل تولید ساختمان، نقش بسیار پررنگی در کاهش مصرف انرژی در ساختمانها دارند. شکل زیر، سهم هر یک از بخش‌های مصرف کننده انرژی در ساختمان‌های مسکونی و تجاری و همچنین میزان مصرف الکتریسیته برای هر یک از انواع ساختمان را نشان می‌دهد. تاسیسات الکتریکی ساختمان به معنای طراحی و اجرای سیستم سیم کشی منازل مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی می باشد. سیم پیچی در مدار تاسیسات الکتریکی ساختمان بر پایه میزان جریانی که حمل می کند، انجام می شود.

برای اینکه دستگاه های الکترونیکی داخل ساختمان را بتوانیم به منبع تغذیه جریان متناوب وصل کنیم باید دوشاخه آن ها را به پریز برق تعبیه شده در مدار سیم کشی برق ساختمان اتصال دهیم. بنابراین سیستم پریزهای برق یک بخش مهم از تاسیسات الکتریکی ساختمان است. اما پیش از آن بهتر است با مفهوم تاسیسات الکتریکی آشنا شویم که به معنی طراحی و اجرای سیستم سیم کشی منازل مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی است.

تاسیسات ساختمانی انواع مختلفی دارد که در ادامه این مقاله به معرفی و بررسی انواع آن می پردازیم. از خانه های گلی گرفته تا آسمان خراش های امروزی به تاسیسات ساختمانی نیاز دارند. امروزه این سیستم در اکثر ساختمان ها استفاده شده و از ایجاد حوادث زیادی جلوگیری کرده است. زمانی که این سیستم به کار می افتد، ابتدا لوله های آب در ساختمان باز شده و سپس به صورت خودکار با مراکز آتش نشانی تماس گرفته می شود. لوله های تأسیسات آتش نشانی در اکثر نقاط ساختمان وجود دارد و آن نقطه ازنظر آتش نشان ها، یک نقطه امن است.

تاسیسات الکتریکی یک ساختمان شامل موارد زیر هستند:

تأسیسات به‌طور کلی دو بخش تأسیسات مکانیکی و تأسیسات الکتریکی تقسیم می‌شود. تاسیسات الکتریکی تحت نظارت عالیه و اجرای مهندسین برق انجام می‌گیرد. تأسیسات مکانیکی به گونه‌های مختلفی مانند گرمایی، سرمایی، تهویه، گازرسانی، بخار و غیره دسته‌بندی می‌شوند. یک مهندس تاسیسات کیفیت هوای فضای داخلی(IAQ – Internal Air Quality) یک اتاق یا یک مجتمع را با کنترل درجه حرارت، رطوبت و جریان هوا، بهینه می‌کند. سیستم‌های گرمایش و سرمایش هوای داخل اتاق را مطبوع می‌کنند و سیستم تهویه باعث در جریان بودن هوا و عدم ماندگاری بوها در فضای داخلی خانه یا هر فضای تهویه شونده دیگری می‌شوند. پکیجهای گرمایشی همان کار موتورخانه ها را انجام میدهند با این تفاوت که دیگر جزء قطعات مشاء تاسیسات ساختمان نیستند و داخل واحد نصب میشوند و از نظر ظاهری شباهت زیادی به آبگرمکن های دیواری دارند.

یکی از تاسیسات بسیار ضروری برای هر ساختمانی، سیستم گرمایشی و سرمایشی است. مهندس مکانیک باید نحوه نصب این سیستم‌ها و امکانات لازم برای نصب را در داخل ساختمان تعبیه کند. هر کدام از این تاسیسات وظیفه مشخص و همچنین پروسه اجرایی خاصی را دارا است که باید توسط مهندس مکانیک و تاسیسات در ساختمان طراحی و اجرا شود.

در دوره ای که به نام عصر دیجیتال شناخته می شود، استفاده از سیستم های شبکه ای از جمله اینترنت مرکزی در ساختمان ها یک نیاز است که باید رفع شود. به همین دلیل سیستم های شبکه ای تبدیل به عضو جدایی ناپذیر از تاسیسات الکتریکی ساختمان ها شده اند. هدف از راه اندازی سونا در کنار استخر داخل ساختمان دست یابی به آب درمانی است. به همین دلیل سونا را به دو بخش سونای خشک و سونای بخار تقسیم بندی کرده و برای هر کدام تجهیزات خاص خود را طراحی و نصب می کنند.

قسمت های مختلفی مانند سیستم های گرمایشی و سرمایشی، تهویه مطبوع، لوله کشی، برق رسانی، خطوط تلفن، گازکشی و … جز تاسیسات ساختمان هستند. تأسیسات برق جزو تأسیسات ساختمانی بوده که خود شامل اعلام حریق، تلفن، آنتن مرکزی، سیستم روشنایی می باشد. قابل ذکر است بخش بزرگی از برق به صورت جریان های متناوب مورد استفاده قرار می گیرد. سیستم های برق باید بطور حتمی و قطعی بطور ایمن نصب و راه اندازی گردند.

از این وسیله به منظور هدایت بهتر سیگنال ها و امواج دریافتی از آنتن و کاهش نویز در سیستم آنتن مرکزی استفاده می شود. اتصال دهنده های دیواری ترمینال در ابتدا و انتهای کابل های کواکسیال آنتن مرکزی تعبیه می گردند. سیستم هشدار این کنترل پنل می تواند به دو صورت متعارف یا آدرس پذیر باشد. از دریچه قطع و تنظیم به منظور تنظیم کنترل ارتفاع آبنما و قطع لوله مکش یا تنظیم لوله فشار در تاسیسات آبنما و فواره استفاده می شود. نصب لوله مکش به منظور خروج آب از حوضچه یا مخزن از مرکز آبنما توسط پمپ گریز انجام می گیرد.۲ متر بر ثانیه حداکثر سرعت جریان آب است.

سیستم خانه هوشمند

در تأسیسات آب و فاضلاب پیچیدگی های بسیار زیادی وجود دارد که هرکسی نمی تواند آن را در تأسیسات ساختمانی پیاده سازی کند. در تأسیسات آب و فاضلاب یک شبکه از لوله های مخالف یکدیگر وجود دارد که موازی یکدیگر عمل می کنند. همان طور که می دانید، سیستم آب رسانی رو به بالا است و سیستم فاضلاب به سمت پایین حرکت می کند. امروزه مجله خبری تاسیسات ساختمانی سیستم های گرمایشی و سرمایشی تبدیل به تجهیزات ثابت و بخشی از زندگی روزمره ما شده اند و در هر مکانی استفاده از آن ها ممکن است. وجود این تأسیسات در ساختمان ها بسیار مهم است و نقش بسیار پررنگی در انتخاب ساختمان توسط ساکنین دارد. تاسیسات آتش نشانی در یک ساختمان شامل دو بخش سیستم اعلام حریق و سیستم اطفای حریق است.

  • این سیستم شامل چراغ ها یا روشنایی اضطراری است که هنگام بروز حادثه و قطع برق شهری از یک منبع تغذیه دوم که درون باتری چراغ یا باتری مرکزی است، روشن می شود.
  • پریزهای هوشمند در مدل های مختلف طراحی می شوند، به عنوان مثال برخی از آن ها فقط تایمر دارند و بعضی دیگر دارای برنامه ریزی های پیشرفته برای کاهش و یا افزایش جریان و ولتاژ هستند.
  • امکان تجهیز ساختمان به دوربین های مدار بسته تحت شبکه نیز وجود دارد.