میزان بارهای گرمایشی ، سرمایشی و تهویه مطبوع در یک پروژه معمولا انتخاب سیستم تاسیسات مناسب با معماری بنا را محدود می کند. در ساعات مختلف روز در روزهای مختلف از سال در تغییرات تابش آفتاب و بسیاری موارد دیگر بارهای حرارتی موجود در پروژه تغییر می کنند. به همین دلیل در برخی از مجموعه ها، برای هر منطقه از محل مورد طراحی، کنترل کننده هایی را تعبیه می کنند و گاهی از سیستم های مجزا برای هر کدام از این مناطق استفاده می شود. دانشگاه علمی کاربردی تهران رشته تاسیسات را بدون کنکور و در مقطع کاردانی در رشته های کاردانی فنی مکانیک شاخه تاسیسات مکانیکی ساختمان و کاردانی فنی برق شاخه تاسیسات الکتریکی ساختمان به متقاضیان ارائه می دهد.
همچنین این دانشگاه دوره های کاردانی فنی تاسیسات مکانیکی را به صورت پودمانی در برخی از واحدهای خود ارائه می دهد. در این صورت نه تنها فرد می تواند به صورت آزاد وارد بازار کار شود، بلکه شرکت ها، اداره ها، کارخانه ها و مراکز بزرگ خدماتی تمایل بیشتری به منظور همکاری با ایشان خواهند داشت. به منظور تکمیل مطلب معرفی شغل تاسیساتی قصد داریم تا این بار دانشگاه های رشته تاسیسات را مورد بررسی قرار دهیم. سیستمهای سرمایشی که جهت سرد نمودن یک محیط استفاده میشوند انواع مختلفی دارند که براساس نیاز و میزان هزینه انتخاب میشوند. طرز کار کولر آبی به این صورت است که آب توسط الکتروپمپ معمولاً از تک به ناودان های موجود در پوشال ها هدایت خواهد شد. الکتروفن هوا را از روی پوشال های مرطوب عبور داده و به طرف کانال یا داخل سالن هدایت خواهد شد.
مزایای سیستم سرمایشی
هوای خنک با رطوبت حدود ۹۰ درصد وارد سالن خواهد شد که دارای آب و هوای خشک می باشند. توجه داشته باشید کولرهای آبی تنها دارای عملکرد برودتی و سرمایشی می باشد که می توانید در فصول سال فصول تابستان از آن بهره مند شوید. در ضمن یک دستگاه به نام پکیج یونیت (روفتاپ پکیج) نیز وجود دارد که ترکیبی از چیلر تراکمی هوا خنک و هواساز در یک دستگاه یکپارچه است که همان عمل سیستم چیلر و هواساز را انجام می دهد. همچنین همانطور که اشاره کردیم در برخی کاربردها (متراژهای بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ متر مربع) به جای چیلر از مینی چیلر تراکمی استفاده می شود که عملکرد آنها عینا مشابه هم است ولی ابعاد مینی چیلر کوچک تر است. این نوشته در تهویه مطبوع ارسال شده و با برودت، تاسیسات، حرارت، سرمایش، گرمایش، گرمایش و سرمایش مرکزی برچسب گذاری شده است.
در VRF نیز سرمایش و گرمایش هوا در یونیت های داخل ساختمان (فن کویل ها) انجام و این فن کویل ها با لوله کشی مسی به یونیت های بیرون از ساختمان متصل می شوند. کنترل دما، رطوبت معمولا معیار اصلی انتخاب سیستم های تاسیساتی است اما در برخی موارد ممکن است طراحی بر اساس معیار های هویه مطبوع صورت پذیرد. برای مثال در مجموعه ای که هوای داخلی محل مورد نظر باید با میزان زیادی از هوای بیرون جایگزین گردد.
امروزه با پیشرفت معماری و شهرسازی و ساخت ساختمان بلندمرتبه تاسیسات عظیم الجثه کارخانجات نیز در ساختمان های مسکونی مورد استفاده قرار می گیرد لذا نیاز به متخصصین حاذق جهت پایش سیستم های گرمایشی و سرمایشی که نیازهای ساکنین را پاسخگو باشد،ضروری است. سرپرست تاسیسات حرارتی و برودتی فردی است که علاوه بر مهارت تعمیرات دستگاه های حرارتی و برودتی و دیگ بخار بتواند از عهده همکاری در برنامه ریزی، تقسیم کار، ایجاد هماهنگی، تهیه و تدارک نیازهای واحد، همکاری با واحدهای مختلف سیستم جاری برآید. یکی دیگر از انواع سیستم های تاسیسات حرارتی و برودتی که امروزه از محبوبیت بالایی برخوردار شده است؛ فن کویل ها می باشد. از فن کویل در تمام فصول مختلف سال جهت تهویه مطبوع مورد استفاده قرار میگیرد. توجه داشته باشید فن کویل معمولاً از دو قسمت فن و کویل تشکیل شده است که هر یک از آن وظیفه و کاربرد خاص خود را دارد.
بازار کار رشته تاسیسات حرارتی و برودتی در کانادا
نکته کلیدی در رابطه با این سیستم این است که دمای هوا در هر نقطه ای از محیط مورد نظر که توسط این دستگاه تهویه می شود، به یک میزان برابر است. به این خاطر که همه نقاط از راه کانال به یک یونیت سردکننده و گرم کننده هوا متصل می شوند و وقتی هوا در این یونیت تهویه شد، به همه اتاق ها انتقال داده می شود. حال موضوع مهمی که مطرح می شود این است که چنین حالتی چه مزایا و معایبی دارد که مهمترین عیب آن این است که ایجاد دماهای متفاوت به طور همزمان در همه اتاق ها و سالن ها شدنی نیست و هوای سرد یا گرم همزمان و با یک دما در همه جا توزیع می شود. همچنین این دستگاه حرارتی و برودتی مزایا و معایب دیگری دارد که پیشنهاد می کنیم آن را به طور کامل در مقاله زیر مطالعه بفرمایید.
بهتر است بدانید کولر گازی ها دارای دو عملکرد گرمایشی و سرمایشی می باشد که شما به راحتی می توانید در فصول مختلف سال از تهویه مطبوع مناسب آن بهره مند شوید. توجه داشته باشید کولرگازی ها معمولاً در انواع مختلف و ظرفیت های متنوعی تولید و روانه ی بازار میشود. چیلرها خود در انواع متنوع چیلر تراکمی آب خنک (آبی) ، چیلر تراکمی هوا خنک (هوایی) و چیلر جذبی طراحی و تولید می شوند.
آب سرد و آب گرم توسط لوله کشی به فن کویل های هواسازهای ساختمان پمپاژ خواهد شد که در لولههای کویل به گردش درآمده و چرخش هوا توسط فن از اطراف لوله ها هوا را سرد یا گرم خواهد کرد. به عنوان مثال میتوان گفت چیلر تراکمی آب خنک یا همان چیلر آبی و چیلر تراکمی هوا خنک یا همان چیلر هوایی و چیلر جذبی می باشند. یکی دیگر از انواع سیستم های تاسیسات حرارتی و برودتی؛ سیستم چیلر و بویلر می باشد. چیلرها دستگاه هایی می باشند که توسط ایجاد آب سرد فعالیت دارند و بویلر ها نیز جهت ایجاد آب گرم استفاده میشوند. این دستگاه سومین دستگاه از ۸ نوع از انواع تاسیسات حرارتی و برودتی ساختمان های مختلف است که مزایا و معایب خاص خود را دارد.
- دانشگاه علمی کاربردی تهران رشته تاسیسات را بدون کنکور و در مقطع کاردانی در رشته های کاردانی فنی مکانیک شاخه تاسیسات مکانیکی ساختمان و کاردانی فنی برق شاخه تاسیسات الکتریکی ساختمان به متقاضیان ارائه می دهد.
- سه دستگاه برودتی حرارتی مرکزی ایرواشر ، زنت و اکونوپک دستگاه های سرمایش تبخیری هستند.
- یکی دیگر از انواع سیستم های تاسیسات حرارتی و برودتی که امروزه از محبوبیت بالایی برخوردار شده است؛ فن کویل ها می باشد.
- در مورد هزینه اولیه سیستم تاسیسات مرکزی نمی توان گفت که کمترین هزینه را دارد اما این موضوع مشخص است که عمر مفید دستگاه های مورد استفاده در این سیستم بالاتر از سیستم های غیر مرکزی است.
گروه تهویه مطبوع ماخ طراح و تولید کننده انواع تاسیسات برودتی و حرارتی ساختمان ها از جمله انواع چیلرها ، اکونوپک ، زنت ، ایرواشر ، هواساز و … مطابق با استانداردهای روز و متناسب با نیازها و درخواست های هر مشتری است. جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد مزایا و معایب انواع سیستم های تهویه مطبوع ، انتخاب مناسب ترین سیستم برای ساختمان خود و نیز استعلام قیمت آنها با مهندسان ما تماس بگیرید. اما در روش دوم آب سرد یا آب گرم که تولید شده است توسط پمپ بین کویل و چیلر در گردش خواهد بود. معمولاً کویل ها در اتاق های مختلف تعبیه خواهد شد که هوای اتاق توسط سیستم کانال کشی عبور کرده و باعث می شود تا هوای اتاق سرد شود.
مدل تجهیزات انتخاب شده برای سیستم تاسیساتی مرکزی وغیر مرکزی بسته به نوع تحلیل صورت گرفته بر روی بنا و ساختمان مورد نظر دارد. نصب تجهیزات تاسیسات غیر مرکزی نیاز به اتاق یا محل خاصی ندارد و بنا بر محلی که طراح تاسیسات و یا معمار ساختمان مد نظر قرار داده است ممکن است روی دیوار روی سقف و یا روی زمین قرار می گیرد. محل نصب تجهیزات تاسیسات مرکزی معمولا خارج از محیطی است که قرار است تهویه گردد. پس یکی از معایت آن مجله خبری تاسیسات ساختمانی هزینه نصب و راه اندازی تجهیزات ثانویه (انتقال سیال عامل و توزیع آن در ساختمان) است. در سیستم غیر مرکزی نیز تجهیزات به صورت مجزا برای قسمت های مختلف از بنا مورد استفاده قرار می گیرند. در سیستم مرکزی کلیه تجهیزات اولیه یا همان مولد های انرژی در یک مکان ( معمولا موتورخانه ) داخل یا خارج از ساختمان مستقر می شوند و سیال عامل ( آب ، بخار یا هوا ) از طریق کانال ها و لوله ها بین قسمت های مختلف بنا توزیع می گردد.
اصول اجرا،محاسبه و نقشه کشی تأسیسات مکانیکی