نقشه تاسیسات فاضلاب ساختمان؛ طراحی دقیق و کاربردی
انتشار: فروردین 04، 1404
بروزرسانی: 02 تیر 1404

نقشه تاسیسات فاضلاب ساختمان؛ طراحی دقیق و کاربردی

وقتی می گویم تاسیسات فاضلاب ساختمان، ممکن است برای خیلی ها کلمه ای خسته کننده و خشک به نظر برسد، اما باور کنید که طراحی دقیق و اصولی این نقشه می تواند مثل قلبی باشد که کل ساختمان را زنده نگه می دارد. اگر مثل من، که بیش از ۴۰ سال در صنعت تاسیسات کار کرده ام (آره، از کودکی کنار دستگاه های جوش و لوله ها بزرگ شدم!)، به اهمیت نقشه های اصولی آگاه باشید، یعنی میدانید هر لوله و شیب و مسیر چقدر زندگی ما را راحت تر می کند. توی این مقاله درباره طراحی نقشه تاسیسات فاضلاب ساختمان حرف می زنیم؛ چیزی که خیلی ها شاید دست کم بگیرند، اما وقتی مشکل پیدا کند، تازه می فهمیم چقدر لازم است.

چرا نقشه تاسیسات فاضلاب ساختمان مهم است؟

واقعیت این است که شما نمی توانید یک ساختمان سالم و بی دغدغه داشته باشید مگر اینکه پایه های تاسیسات فاضلاب به درستی و اصولی کار شده باشد. تصور کنید، یک لوله نشتی دارد و آب فاضلاب به داخل دیوار نفوذ می کند، آنوقت تازه مشکلات ریز و درشت شروع می شود؛ کپک، زنگ زدگی و مهم تر از همه ضرر مالی که جنگیدن با آن خیلی سخت است. در مقاله ای از انجمن مهندسان ساختمان تهران آمده است: «بیش از ۶۰٪ از مشکلات ساختمان های نو مربوط به ضعف در نقشه کشی و طراحی تاسیسات است» (IEEET, 2021). پس نقشه تاسیسات فاضلاب فقط یک نقشه نیست، بلکه حافظ سلامتی ساختمان و راحتی ساکنانش است.

اصول طراحی نقشه تاسیسات فاضلاب؛ از شیب ها تا جنس لوله ها

اجازه بدهید کمی تخصصی تر حرف بزنیم، ولی نگران نباشید که قرار نیست ذهنتان از همه این مفاهیم سنگین بشود. طراحی دقیق نقشه باید با در نظر گرفتن شیب مناسب لوله ها شروع شود؛ بدانید که یک شیب خیلی زیاد یا خیلی کم باعث برگشت فاضلاب یا گیر کردن ضایعات می شود. تجربه شخصی من می گوید که انتخاب جنس لوله، مثل پلی اتیلن یا چدن، بسته به نوع ساختمان و شرایط محیطی اهمیت فوق العاده ای دارد. در یک پروژه در شمال تهران، درست انجام نشدن شیب باعث شد چندبار عقب گرد کنیم و هزینه ها سر به فلک بکشند! پس سعی کنید حتماً از متخصصان باتجربه استفاده کنید. یک جمله از کتاب «تاسیسات مکانیکی ساختمان ها» اثر مهندس ناصری این موضوع را خوب خلاصه می کند: «شیب مناسب لوله برابر با ۱ تا ۳ درصد است؛ کمتر و گرفتگی، بیشتر و سرعت عبور بیش از حد و صدا.»

گواهی استاندارد و مجوزهای لازم؛ چطور از کیفیت مطمئن شویم؟

وقتی پای تاسیسات می آید، هیچ جایی برای قر و فر و کپی کاری نیست. فعالیت بدون گواهی استاندارد یعنی برنامه ریزی برای شکست! امروزه سازمان ملی استاندارد ایران با شماره استاندارد ISIRI 110 و 740 (برای انواع لوله های داخلی ساختمان)، ملاک های مشخصی تعیین کرده که رعایت نکردن آنها نه فقط خطرناک، بلکه غیرقانونی است. شاید بپرسید این همه پروسه برای چی؟ بگذارید بگویم، این استانداردها تضمین می کنند که مواد اولیه و اجرا دوام لازم را داشته باشند و از نفوذ بو یا نشتی جلوگیری شود. پس هر پروژه ای را وارد نمی کنم مگر این که این مدارک کاملاً بررسی و تایید شده باشند.

نقشه تاسیسات فاضلاب و ملاحظات محیط زیستی

شاید عجیب باشد، اما تاسیسات فاضلاب سیستم شما فقط به ساختمان مربوط نیست. ارتباط مستقیمی با محیط زیست دارد. یک طراحی خوب باعث می شود ضایعات و پساب ها دقیق و به موقع به محل دفع یا تصفیه ارسال شوند. تجربه شخصی من نشان داده پروژه هایی که توجهی به این موضوع نداشتند، در ترازهای طولانی باعث آلودگی زیرزمینی و مشکلات اجتماعی شده اند. یک نکته جالب از گزارش شرکت محیط زیست تهران (TEPA, 2022) این است که: «نیمی از مشکلات آلودگی منابع آبی شهری به نارسایی تاسیسات فاضلاب برمی گردد.» پس وقتی نقشه تاسیسات ساختمان را طراحی می کنید، فقط به فکر راحتی خودتان نباشید؛ به فکر نسل های آینده و آب پاک هم باشید.

چگونه یک نقشه کاربردی با تاسیسات دقیق داشته باشیم؟

خب حالا که اهمیت همه چیز را فهمیدیم، وقتش است که یک نقشه خوب بسازیم. اول از همه نیاز به بازدید دقیق محل داریم تا شیب زمین، موقعیت ساختمان و نقاط اتصال بررسی شود. بعد باید سیستم خروجی فاضلاب را با در نظر گرفتن قوانین شهرداری و شرایط محلی طراحی کنیم. یادتان باشد استفاده از نرم افزارهای طراحی مثل AutoCAD MEP و Revit مپ باعث می شود اشتباهات به حداقل برسد. البته در تمام این مرحله ها، ارتباط مستمر با تیم تاسیسات و مهندسان مکانیک شرط اول موفقیت است. وقتی تیمی دارید که هرچند دقیقه یکبار مشکل جدید را حل می کند، مطمئن باشید که نقشه کارآمد و کم نقصی تحویل خواهید گرفت.

نکات مهم در نصب و اجرا نقشه تاسیسات فاضلاب

نصب جزئیات نقشه به همان اندازه طراحی دقیق مهم است. مثلاً به یاد دارم یکبار در منطقه قیطریه تهران یک پروژه نصب داشتم که به دلیل نصب نادرست اتصالات، پس از یک فصل بارندگی کل سیستم فاضلاب دچار نشتی شد! همیشه باید دقت شود که اتصالات به درستی چسب خورده باشند و مراقب وجود هوا در سیستم بود. نکته دیگر اینکه لوله ها نباید خیلی نزدیک به لوله های آب شرب باشند که آلودگی ایجاد کنند. به طور کلی، اجرای نقشه باید توسط نیروهای آموزش دیده و حرفه ای انجام شود تا نتیجه کار سالم و بی دردسر باشد.

جمع بندی؛ چرا باید به تاسیسات فاضلاب ساختمان اهمیت دهیم؟

در پایان، می خواهم به شما یک توصیه دوستانه بدهم: وقت و پولتان را روی تاسیسات فاضلاب ساختمان خرج کنید، چون واقعاً قلب تپنده ساختمان شماست. یک نقشه دقیق و کاربردی نه فقط از نظر فنی بلکه از نظر آرامش روحی و اقتصادی حیاتی است. هربار که به خانه سالم و بدون بو و نشتی بازمی گردید، بدانید که نتیجه یک برنامه ریزی خوب و اجرای دقیق است. از من که این سال ها از چالش ها گذشتم، می شنوید، در تاسیسات کوتاهی نکنید که بعدها نه فقط هزینه ها، بلکه سلامتی آدم ها هم آسیب می بیند. بیایید هم سفر بهترین ها شویم!

پرسش های متداول (FAQs)

۱. نقشه تاسیسات فاضلاب دقیق چه ویژگی هایی دارد؟
شیب مناسب، جنس لوله استاندارد، رعایت فاصله با لوله آب شرب، مجوز و استانداردهای لازم، و طراحی متناسب با شرایط محل.
۲. بهترین جنس لوله برای تاسیسات فاضلاب چیست؟
بسته به منطقه و نوع ساختمان؛ معمولاً پلی اتیلن و چدن استاندارد هستند، اما در هر پروژه نیاز به بررسی تخصصی است.
۳. آیا می توان نقشه تاسیسات فاضلاب را خودم طراحی کنم؟
فناوری های طراحی نرم افزاری موجود است اما توصیه می شود برای جلوگیری از مشکلات از مهندس متخصص کمک بگیرید.
۴. استانداردهای لازم برای تاسیسات فاضلاب کدام اند؟
استاندارد ISIRI 110 و 740 جهت مواد و نصب، همچنین رعایت پروتکل های شهرداری و محیط زیستی ضروری است.
۵. چه مشکلاتی در صورت طراحی یا نصب نادرست تاسیسات فاضلاب پیش می آید؟
نشتی، برگشت فاضلاب، آلودگی منابع آب زیرزمینی، ایجاد بوی نامطبوع، و صدای غیرعادی در سیستم.

خلاصه مقاله

موضوع توضیح
اهمیت نقشه تاسیسات حفظ سلامت ساختمان، جلوگیری از بروز مشکلات و هزینه های اضافه
اصول طراحی شیب مناسب، جنس لوله استاندارد، ارتباط با تیم متخصص
گواهی و مجوزها رعایت استانداردهای ملی و سازمانی جهت اطمینان کیفیت
تاثیرات محیط زیستی جلوگیری از آلودگی منابع زیرزمینی و حفظ محیط زیست
اهمیت نصب اصولی اجتناب از نشتی و خرابی بلندمدت سیستم

https://butaneb.ir