تأسیسات ساختمانی آشنایی با تأسیسات اصلی برای تجهیز یک ساختمان-رادیاتور پارس

سیستم های اعلام حریق معمولا دارای هر دو نوع هشدار صوتی و هشدار از طریق چراغ چشمک زن میباشند. همچنین پانل های زنگ خطر درورودی های ساختمان و نقاط خاص دیگر نصب میشوند تا در شناسایی محل حریق به ماموران آتش نشانی کمک کنند. بخش زیادی از این سیستم در قسمت عادی داخلی ساختمان پرداخته و کار گذاشته میشود. به دلیل تنوع عناوین شغلی در این رشته و تخصص، شغل‌های متعددی برای افراد فارغ التحصیل آن وجود دارد. افراد متناسب با عنوان کاری و میزان تخصص خود می‌توانند شغلی مرتبط بیابند.

در دوره ای که به نام عصر دیجیتال شناخته می شود، استفاده از سیستم های شبکه ای از جمله اینترنت مرکزی در ساختمان ها یک نیاز است که باید رفع شود. به همین دلیل سیستم های شبکه ای تبدیل به عضو جدایی ناپذیر از تاسیسات الکتریکی ساختمان ها شده اند. هدف از راه اندازی سونا در کنار استخر داخل ساختمان دست یابی به آب درمانی است. به همین دلیل سونا را به دو بخش سونای خشک و سونای بخار تقسیم بندی کرده و برای هر کدام تجهیزات خاص خود را طراحی و نصب می کنند.

تأسیسات به‌طور کلی دو بخش تأسیسات مکانیکی و تأسیسات الکتریکی تقسیم می‌شود. تاسیسات الکتریکی تحت نظارت عالیه و اجرای مهندسین برق انجام می‌گیرد. تأسیسات مکانیکی به گونه‌های مختلفی مانند گرمایی، سرمایی، تهویه، گازرسانی، بخار و غیره دسته‌بندی می‌شوند. یک مهندس تاسیسات کیفیت هوای فضای داخلی(IAQ – Internal Air Quality) یک اتاق یا یک مجتمع را با کنترل درجه حرارت، رطوبت و جریان هوا، بهینه می‌کند. سیستم‌های گرمایش و سرمایش هوای داخل اتاق را مطبوع می‌کنند و سیستم تهویه باعث در جریان بودن هوا و عدم ماندگاری بوها در فضای داخلی خانه یا هر فضای تهویه شونده دیگری می‌شوند. پکیجهای گرمایشی همان کار موتورخانه ها را انجام میدهند با این تفاوت که دیگر جزء قطعات مشاء تاسیسات ساختمان نیستند و داخل واحد نصب میشوند و از نظر ظاهری شباهت زیادی به آبگرمکن های دیواری دارند.

تاسیسات ساختمانی انواع مختلفی دارد که در ادامه این مقاله به معرفی و بررسی انواع آن می پردازیم. از خانه های گلی گرفته تا آسمان خراش های امروزی به تاسیسات ساختمانی نیاز دارند. امروزه این سیستم در اکثر ساختمان ها استفاده شده و از ایجاد حوادث زیادی جلوگیری کرده است. زمانی که این سیستم به کار می افتد، ابتدا لوله های آب در ساختمان باز شده و سپس به صورت خودکار با مراکز آتش نشانی تماس گرفته می شود. لوله های تأسیسات آتش نشانی در اکثر نقاط ساختمان وجود دارد و آن نقطه ازنظر آتش نشان ها، یک نقطه امن است.

یکی از تاسیسات بسیار ضروری برای هر ساختمانی، سیستم گرمایشی و سرمایشی است. مهندس مکانیک باید نحوه نصب این سیستم‌ها و امکانات لازم برای نصب را در داخل ساختمان تعبیه کند. هر کدام از این تاسیسات وظیفه مشخص و همچنین پروسه اجرایی خاصی را دارا است که باید توسط مهندس مکانیک و تاسیسات در ساختمان طراحی و اجرا شود.

سازه های ساختمان – قسمت دوم

سیستم های صوتی پیجینگ و اطلاع رسانی درساختمان های اداری مورد استفاده قرار می گیرند. سیستم صوتی شامل دستگاه های پاور آمپلی فایر، ماتریکس های صوتی و بلندگوها است. این دستگاه ها امکان توزیع و پخش صدا در بخش های مختلف یک ساختمان صنعتی و اداری مانند بیمارستان ها، ایستگاه های مترو، فرودگاه ها، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و … را فراهم می نماید.

جزییات وام مسکن روستایی و بررسی تاثیرات آن در بازار

از این وسیله به منظور هدایت بهتر سیگنال ها و امواج دریافتی از آنتن و کاهش نویز در سیستم آنتن مرکزی استفاده می شود. اتصال دهنده های دیواری ترمینال در ابتدا و انتهای کابل های کواکسیال آنتن مرکزی تعبیه می گردند. سیستم هشدار این کنترل پنل می تواند به دو صورت متعارف یا آدرس پذیر مجله خبری تاسیسات ساختمانی باشد. از دریچه قطع و تنظیم به منظور تنظیم کنترل ارتفاع آبنما و قطع لوله مکش یا تنظیم لوله فشار در تاسیسات آبنما و فواره استفاده می شود. نصب لوله مکش به منظور خروج آب از حوضچه یا مخزن از مرکز آبنما توسط پمپ گریز انجام می گیرد.۲ متر بر ثانیه حداکثر سرعت جریان آب است.

  • شکل زیر، سهم هر یک از بخش‌های مصرف کننده انرژی در ساختمان‌های مسکونی و تجاری و همچنین میزان مصرف الکتریسیته برای هر یک از انواع ساختمان را نشان می‌دهد.
  • انواع مختلف آسانسور با ظرفیت‌های مختلف موجود است که بنا به نوع ساختمان در طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان مورد استفاده واقع می‌شود.
  • توجه داشته باشید که نصب استاندارد و اصولی تاسیسات ساختمان نکته بسیار مهم و حائز اهمیتی است که باید رعایت شود.
  • برای تامین هر کدام از نیازهای فوق تجهیزی استفاده می شود که اکثرا در قسمت موتورخانه یا پشت بام ساختمان نصب می شوند.

تاسیسات مکانیکی ساختمان شامل تاسیسات بهداشتی، سیستم های گرمایشی و سرمایشی، تهویه مطبوع، گازرسانی، آتش نشانی، سونا، استخر، جکوزی، آسانسور، پله برقی، آبنما و فواره می شود. متاسفانه بواسطه هزینه پایین انرژی در کشور، به این مهم آنگونه که شایسته است، پرداخته نمی‌شود. مهندسان دست اندرکار در ساختمان اعم از مهندسین معمار، عمران، مکانیک و برق به عنوان مهمترین عوامل تولید ساختمان، نقش بسیار پررنگی در کاهش مصرف انرژی در ساختمانها دارند. شکل زیر، سهم هر یک از بخش‌های مصرف کننده انرژی در ساختمان‌های مسکونی و تجاری و همچنین میزان مصرف الکتریسیته برای هر یک از انواع ساختمان را نشان می‌دهد. تاسیسات الکتریکی ساختمان به معنای طراحی و اجرای سیستم سیم کشی منازل مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی می باشد. سیم پیچی در مدار تاسیسات الکتریکی ساختمان بر پایه میزان جریانی که حمل می کند، انجام می شود.

برای اینکه دستگاه های الکترونیکی داخل ساختمان را بتوانیم به منبع تغذیه جریان متناوب وصل کنیم باید دوشاخه آن ها را به پریز برق تعبیه شده در مدار سیم کشی برق ساختمان اتصال دهیم. بنابراین سیستم پریزهای برق یک بخش مهم از تاسیسات الکتریکی ساختمان است. اما پیش از آن بهتر است با مفهوم تاسیسات الکتریکی آشنا شویم که به معنی طراحی و اجرای سیستم سیم کشی منازل مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی است.

قسمت های مختلفی مانند سیستم های گرمایشی و سرمایشی، تهویه مطبوع، لوله کشی، برق رسانی، خطوط تلفن، گازکشی و … جز تاسیسات ساختمان هستند. تأسیسات برق جزو تأسیسات ساختمانی بوده که خود شامل اعلام حریق، تلفن، آنتن مرکزی، سیستم روشنایی می باشد. قابل ذکر است بخش بزرگی از برق به صورت جریان های متناوب مورد استفاده قرار می گیرد. سیستم های برق باید بطور حتمی و قطعی بطور ایمن نصب و راه اندازی گردند.